Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

VIDEO: Obranné rakety zo Slovenska pôjdu na Ukrajinu

Moderný protivzdušný systém SAMP/T, ktorý rok chránil Slovensko, posiela talianska vláda na Ukrajinu. Informoval o tom taliansky denník La Repubblica.

03.05.2024 13:24
SR Kuchyňa PVO SAMP/T Foto: ,
Taliansky systém protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba bol zhruba rok nasadený na Slovensku. Konkrétne na leteckej základni Kuchyňa pri Malackách.
debata (23)

Talianska vláda pripravuje nový balík obrannej pomoci pre Ukrajinu, ktorý bude okrem iného zahŕňať systém protivzdušnej obrany SAMP/T, ktorý bol donedávna na Slovensku. Jeho stiahnutie zo Slovenska nahnevalo premiéra Roberta Fica, ktorý musel priznať, že za požičaný taliansky systém PVO slovenské ministerstvo obrany nezohnalo adekvátnu náhradu.

Premiér Robert Fico. Čítajte viac Robert Fico priznáva, že jeho vláda nevie splniť základnú úlohu - chrániť občanov

Ukrajina už niekoľko mesiacov žiada urýchlenú pomoc práve v oblasti protivzdušnej obrany, keďže Rusko v priebehu marca a apríla vystupňovalo raketové útorky na ukrajinské elektrárne a priehrady. Pre Ukrajinu by to nebol prvý systém SAMP/T. V roku 2023 jeden komplet dodalo spoločne Francúzsko a Taliansko

Systém protivzdušnej obrany Aster 30 SAMP/T Mamba
Video
Aster 30-SAMP/T je mobilná protilietadlová zbraň navrhnutá a vyrábaná spoločnosťou MBDA. Chráni citlivé miesta a nasadené sily pred raketovými a leteckými hrozbami a nahrádza všetky existujúce systémy stredného dosahu zem-vzduch. Dolet rakiet je cca 100 kilometrov a dokážu vyvinúť rýchlosť 4,5 Machu (5 500 km/h) / Zdroj: MDBA

Rozhodnutie talianskej vlády poskytnúť ďalší SAMP/T súvisí so zhoršujúcou sa situáciou na bojisku na východe Ukrajiny, keďže Rusko sa snaží preraziť ukrajinské obranné línie a sústavne bombarduje mestá a civilnú infraštruktúru. Medzi najohrozenejšie mestá patrí miliónový Charkov a strategicky dôležitý Časiv Jar.

Nový balík obrannej pomoci bude podľa denníka La Repubblica údajne zahŕňať aj rôzne deleostrelecké systémy vrátane munície a protilietadlové rakety Stinger, píše La Repubblica. Podľa denníka zatiaľ nie je jasné, či Taliansko pošle aj ďalšie rakety dlhého doletu Storm Shadow, ktorých má k dispozícii zhruba 200 ks.

SR Michalovce vláda Ukrajina 27. schôdza uarus KEX Čítajte viac Kaliňák v USA nepochodil a medzi riadkami potvrdil kúpu izraelskej protivzdušnej obrany

Denník La Foglio s odvolaním sa na zdroje z NATO píše, že dekrét o novom balíku pomoci môže byť zverejnený v najbližších dňoch alebo na budúci týždeň. Denník La Repubblica však napísal, že balík by mal byť predstavený do nadchádzajúceho samitu skupiny siedmich krajín (G7) v Taliansku, ktorý sa začne 13. júna.

Podľa nemeckého Inštitútu pre svetové hospodárstvo v Kieli (IfW Kiel), ktorý sleduje medzinárodnú pomoc pre Ukrajinu, Taliansko poskytlo Ukrajine od konca februára 2022 obrannú pomoc vo výške jednej miliardy eur (1,1 miliardy USD).

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #vojenská pomoc Ukrajine #SAMP/T Mamba