Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nechceli zomrieť, tak ich zastrelia. Rozhodol súd

Vojenský súd na vojnou zmietanom východe Konžskej demokratickej republiky udelil trest smrti ôsmim vojakom vrátane piatich dôstojníkov za dezerciu a zbabelosť v boji proti povstaleckej skupine M23 podporovanej Rwandou.

04.05.2024 12:51
Congo M23 Rebels Retreat kongo Foto: ,
Povstalci z hnutia M23 sa snažia ovládnuť na nerastné suroviny bohaté východné Kongo. Osem regulérnych vojakov bojujúcich proti rebelom vojenský súd v Konžskej demokratickej republike odsúdil 4. mája 2024 na trest smrti za zbabelosť.
debata

Prokuratúra žiadala trest smrti pre 11 vojakov, s ktorými prebiehal proces, ale súd v Gome troch z nich oslobodil s odôvodnením, že obvinenia voči nim „neboli preukázané“.

Vojaci bojovali prevažne proti povstalcom zo skupiny M23 (Hnutie 23. marca), ktorí sa koncom roka 2021 opäť chopili zbraní a obsadili veľké časti provincie Severné Kivu.

„Nikdy neutiekli pred nepriateľom ani neopustili svoju pozíciu – práve naopak,“ povedal obhajca jedného z piatich obvinených dôstojníkov Alexis Olenga.

Prvé tresty smrti po 21 rokoch

Ide o prvé tresty smrti udelené, čo sa konžské úrady v marci rozhodli zrušiť moratórium na popravy uplatňované od roku 2003.

Neschopnosť armády a jej pomocných jednotiek zastaviť postup povstalcov z M23 vyvolala podozrenie, že došlo k infiltrácii do bezpečnostných síl. Viacerých príslušníkov armády, ako aj členov parlamentu či podnikateľov zatkli a obvinili z „kolaborácie s nepriateľom“.

Za posledných 20 rokov sa v KDR vynášali rozsudky smrti najmä v prípadoch týkajúcich sa armády alebo ozbrojených skupín, no pravidelne ich menili na doživotie.

Organizácie na ochranu ľudských práv a katolícka cirkev vyzvali konžskú vládu, aby zrušila trest smrti za všetky zločiny.

Pred zavedením moratória na trest smrti civilistov v Kongu popravovali obesením, vojakov a rebelov odsúdených za vojenské trestné činy zabila popravčia čata zastrelením. O spôsobe popravy vždy rozhoduje individuálne prezident Konžskej demokratickej republiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Kongo #Rwanda #Konžská demokratická republika #dezercia #M23