Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ruskí žoldnieri obsadili americkú základňu v Nigeri

Ruský vojenský personál vstúpil na leteckú základňu v Nigeri, kde sú umiestnené americké jednotky, uviedol pre agentúru Reuters vysokopostavený predstaviteľ americkej obrany.

03.05.2024 19:51
Niger Coup Foto: ,
Fanúšik nigerskej vládnucej junty drží transparent vo farbách ruskej vlajky s nápisom "Nech žije Rusko, nech žije Niger a Nigérijčania" po vojenskom prevrate, kde sa moci chopili armádni velitelia v júli 2023.
debata

Vojenská junta, ktorá vládne v Nigeri od štátneho prevratu 23. júla minulého roka požiadala USA, aby stiahla svojich tisíc vojakov, ktorých pozval do krajiny zvrhnutý prezident Mohamed Bazoum.

Vysokopostavený predstaviteľ americkej obrany, ktorý hovoril s agentúrou Reuters pod podmienkou anonymity, uviedol, že ruské sily neprišli do priameho kontaktu s americkými vojakmi, ale využívali samostatný hangár na leteckej základni 101 pri letisku diori Hamani v hlavnom meste Niamey.

Ruské a americké jednotky sú tak v priamom susedstve, a to počas mimoriadne napätých vzťahov medzi oboma krajinami kvôli konfliktu na Ukrajine.

Not bad, not terrible

„Situácia nie je ideálna, ale z krátkodobého hľadiska je zvládnuteľná,“ povedal úradník pre agentúru Reuters. Na otázku agentúry americký minister obrany Lloyd Austin zľahčoval akékoľvek riziko pre americké jednotky alebo možnosť, že by sa ruské jednotky mohli dostať do blízkosti americkej vojenskej techniky.

„Rusi sú v oddelenom komplexe a nemajú prístup k americkým silám ani k nášmu vybaveniu,“ povedal Austin na tlačovej konferencii. Nigérijské a ruské veľvyslanectvo vo Washingtone na otázky nereagovali.

Niger Russia Military Wagner Čítajte viac Noví Putinovi Wagnerovci vytlačili amerických vojakov z Nigeru

USA a ich spojenci boli nútení stiahnuť svoje jednotky z viacerých afrických krajín po prevratoch, ktoré vyniesli k moci skupiny pro ruských generálov. Okrem ohláseného odchodu z Nigeru americké jednotky v posledných dňoch opustili aj Čad, zatiaľ čo francúzske jednotky boli vyponklokované z Mali a Burkiny Faso.

Africké záchranné lano pre Moskvu

Rusko sa v tom istom čase usiluje o posilnenie vzťahov s africkými krajinami a prezentuje Moskvu ako priateľskú krajinu bez koloniálnych ambícií. Aj preto v júli 2023 v Petrohrade zorganizovalo samit Rusko-Afrika, ktorého sa zúčastnil aj vtedajší šéf žoldnierskej skupiny Wagnerovcov Jevgenij Prigožin.

zväčšiť Veliteľ z Burkiny Faso Ibrahim Traore (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Sergei Bobylev
Niger Coup Defenders Veliteľ z Burkiny Faso Ibrahim Traore (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin si podávajú ruky pred oficiálnou ceremóniou na summite Rusko - Afrika v Petrohrade vo štvrtok 27. júla 2023. Viacerí účastníci samitu privítali násilný prevrat v Nigeri, ktorí uskutočnila prorusky naladená armáda niekoľko dní pred samitom.

Chudobné Mali sa napríklad v posledných rokoch stalo jedným z najbližších afrických spojencov Ruska, ktoré tam nasadilo žoldnierske jednotky Wagnerovcov na boj proti džihádistickým povstalcom.

Podľa agentúry Reuters predstavitelia Nigeru oznámili Bielemu domu, že na základni bude „iba“ 60 ruských vojakov, no ich aktuálne počty sa nedajú hodnoverne preveriť.

Po prevrate americká armáda presunula časť svojich síl z leteckej základne 101 na leteckú základňu 201 v meste Agadez, ktorú americká armáda vybudovala za viac ako 100 miliónov dolárov a slúži ako báza pre boj proti Islamskému štátu a odnože al-Káidy Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM) pomocou ozbrojených dronov.

Zatiaľ nie je jasné, akú techniku američania za sebou na pôvodnej základni nechali a či sa k nej nedostanú ruskí žoldnieri.

US Africa Command Niger camel Čítajte viac Spojené štáty v Afrike prehrávajú. Vytláča ich Rusko a Francúzsko

Niger požiadal o odsun amerických jednotiek po stretnutí v Niamey v polovici marca, na ktorom vysokí predstavitelia USA vyjadrili obavy vrátane očakávaného príchodu ruských jednotiek a správ o Iráne, ktorý v krajine hľadá suroviny vrátane uránu.

Do Nigeru bol vyslaný dvojhviezdičkový americký generál, aby sa pokúsil zorganizovať plynulé a bezproblémové stiahnutie zo základne v hlavnom meste Nigeru.

Hoci ešte nebolo prijaté definitívne, čo s vojakmi, je veľký predpoklad, že budú dočasne stiahnutí na africké veliteľstvo americkej armády, ktoré je v Nemecku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #prevrat #Niger #Wagnerovci #Sahel