Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Erdogan nariadil totálne embargo a zastavil všetok obchod s Izraelom

Turecko vo štvrtok pozastavilo všetok dovoz a vývoz do Izraela. Obchodnú blokádu turecká vláda uvoľní, až keď Izrael pustí humanitárnu pomoc do pásma Gazy. Hoci väčšina izraelských spojencov je nespokojná s vojenskými jatkami v Gaze, Turecko je prvá západná krajina, ktorá skutočne aj pristúpila k tvrdým sankciám. Nie je tak vylúčené, že Erdogan po dohode s ostatnými krajinami na seba prevzal nevďačnú úlohu posla zlých správ.

03.05.2024 15:56
Turkey Israel Reccep Tayyip Erdogan embargo Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po piatkovej poludňajšej modlitbe v tureckom Istanbule 3. mája 2024 oznamuje, že Turecko pozastavilo všetok dovoz a vývoz do Izraela pokiaľ ten nezabezpečí prílev humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.
debata

Vo vyhlásení tureckého ministerstva obchodu sa uvádza, že „vývozné a dovozné transakcie v súvislosti s Izraelom boli zastavené a týkajú sa všetkých výrobkov“.

Tureckí predstavitelia budú koordinovať svoju činnosť s palestínskymi orgánmi, aby zabezpečili, že pozastavenie dovozu a vývozu sa nedotkne Palestínčanov, uviedlo turecké ministerstvo podľa agentúry AP.

Ministerstvo tento krok označilo za „druhú fázu“ opatrení proti Izraelu a dodalo, že tieto kroky zostanú v platnosti, kým Izrael „neumožní neprerušený a dostatočný prísun humanitárnej pomoci do Gazy“.

Turecké ministerstvo obchodu prvýkrát zaviedlo obmedzenia na obchod začiatkom apríla, keď zastavilo vývoz železa a oceľových výrobkov, stavebných zariadení, chemickych hnojív a hliníka. Objem obchodu Turecka a Izraela v roku 2023 predstavoval 6,8 miliardy dolárov (6,3 miliardy eur).

Izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz predtým obvinil Turecko z blokovania izraelského dovozu a vývozu z tureckých prístavov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan „porušuje dohody tým, že blokuje prístavy pre izraelský dovoz a vývoz,“ napísal Katz na sociálnej sieti X/Twitter.

Katz uviedol, že dal pokyn úradníkom, aby „okamžite zapojili všetky príslušné strany vo vláde s cieľom vytvoriť alternatívy pre obchod s Tureckom so zameraním na miestnu výrobu a dovoz z iných krajín“.

Tvrdý postoj pre domáce publikum?

Nekompromisný postoj tureckého prezidenta a jeho vládnej strany voči Izraelu je čiastočne výsledkom marcových komunálnych voľbách, kde Erdogan utrpel významnú prehru. Aktívnym protižidovským a proarabským postojom sa Erdogan snaží udržať svoju popularitu.

Turecko-izraelské vzťahy sa totiž v posledných rokoch neprestajne zlepšovali a prehlbovali. Avšak po drastickej vojenskej operácii izraelskej armády v Pásme Gazy Erdoganova vláda čelí tlaku, aby zastavila obchod s Izraelom. Kritici totiž obviňujú vládu z pokrytectva a uplatňovania dvojakého metra, keď naoko kritizuje Izrael, ale na druhej strane veselo s ním obchoduje.

Turecko uznalo Izrael v roku 1949. Za Erdoganovej vlády napätie medzi krajinami doteraz sústavne klesalo. Turecký autokratický líder zintenzívnil svoju kritiku Izraela po jeho vojenskej ofenzíve v Gaze a obvinil ho z páchania vojnových zločinov a genocídy.

Militantnú skupinu Hamas, ktorú Izrael, Spojené štáty a Európska únia považujú za teroristickú organizáciu, označil za bojovníkov za slobodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Turecko #Pásmo Gazy #izraelský premiér Benjamin Netanjahu #Recep Tayyip Erdogan #turecký prezident #obchodné embargo