Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Britský minister obrany oznámil loveckú sezónu pre Putina a zvýšenie rozpočtu pre armádu

Spojené kráľovstvo do roku 2030 zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak.

24.04.2024 07:00
Russia Ukraine War Britain Grant Shapps Zelensky Foto:
Na snímke poskytnutej tlačovou kanceláriou ukrajinského prezidenta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) si podáva ruku s britským ministrom obrany Grantom Shappsom.
debata

Spojené kráľovstvo do roku 2030 zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Ukrajina získa pomoc v hodnote 500 miliónov libier (579 miliónov eur) a celková suma, ktorú Británia od začiatku ruskej invázie Kyjevu poskytla, sa tým zvýši na tri miliardy libier (3,5 mld €), čo predstavuje 0,12 percenta HDP Veľkej Británie.

Naproti tomu napríklad Litva, ktorej ekonomika je oproti tej britskej doslova trpaslíkom, poskytla Ukrajine pomoc vo výške jednej miliardy eur, čo zodpovedá až 1,5 percenta HDP. Litva tak vzhľadom na svoju veľkosť pomáha Ukrajine desaťkrát viac ako Veľká Británia.

Litva Ukrajina APC M577 Čítajte viac Litva darovala Ukrajine zbrane a techniku za miliardu eur, čo je 1,5 percenta jej HDP

Britský minister obrany Grant Shapps pripomenul, že Británia ako prvá západná krajina Ukrajine poskytla protitankové zbrane, tanky a riadené strely dlhého doletu.

„Ak (ruský prezident Vladimir) Putin zvíťazí, bude to lovecká sezóna pre akéhokoľvek diktátora, aby svet vrhol do vojny a chaosu,“ napísal. Spojené kráľovstvo preto oznámilo svoju najväčšiu dodávku vojenskej pomoci pre Ukrajincov, ktorí bránia hranice slobody.

Britský premiér Sunak navštívil v utorok Poľsko, kde má s premiérom Donaldom Tuskom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom diskutovať o bezpečnostnej spolupráci a podpore Kyjeva. Následne v Nemecku bude v stredu rokovať s kancelárom Olafom Scholzom.

Russia Ukraine War Britain Grant Shapps Zelensky Čítajte viac Nie ukrajinské, ale britské drony zničili ruskú flotilu v Čiernom mori. Prezradil to minister obrany

Spojené kráľovstvo v súčasnosti na obranu vynakladá o niečo viac než dve percentá svojho HDP. Do toho začalo zahŕňať aj peniaze určené na pomoc Ukrajine, čím podľa kritikov túto sumu umelo navyšuje, píše Sky News.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #zbrojenie #výdavky na obranu #Rishi Sunak