Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Tajné služby sa trafili. Nemecký dôstojník sa priznal k špionáži pre Rusko

Bývalý príslušník nemeckej armády obvinený zo špionáže pre Rusko sa pred súdom priznal. Svojím konaním údajne chcel zabrániť eskalácii konfliktu.

30.04.2024 00:14
Spolková prokuratura nemecko SITA AP Foto:
Spolková prokuratúra v Nemecku obžalovala 19. marca 2024 Thomasa H. zo špionáže pre Rusko.
debata (4)

„Bolo to nesprávne,“ konštatoval obžalovaný Thomas H., ktorý je obvinený z úmyslu odovzdať utajované skutočnosti ruskej rozviedke, informovala britská stanica BBC.

Thomasa H. zadržala polícia v auguste minulého roka. Nemecká prokuratúra vo svojom vyhlásení uviedla, že predtým sa niekoľkokrát pokúsil kontaktovať ruské veľvyslanectvo v Berlíne a konzulát v Bonne a ponúkol im svoju spoluprácu.

Spolková prokuratura nemecko SITA AP Čítajte viac Nemecký vojak ponúkal služby ruským špiónom

Obvinený bol zamestnancom Spolkového úradu pre zariadenia, informačné technológie a technickú podporu (BAAINBW) so sídlom v Koblenzi, ktorý má na starosti vyzbrojovanie nemeckej spolkovej armády (Bundeswehr). Informácie, ktoré získal pri výkone svojej práce, odovzdal ruskej spravodajskej službe, uviedla prokuratúra.

Zo správ nemeckých médií po zatknutí Thomasa H. vyplývalo, že mal prístup k citlivým informáciám, keďže oddelenie, v ktorom pracoval, malo za úlohu aj obstarávanie moderných systémov pre elektronický boj. Patrili sem technológie na sledovanie a rušenie rádiových systémov protivníka a „vypínanie“ nepriateľských rádiových systémov alebo systémov na ochranu pred útokmi zo vzduchu.

Thomas H. je obvinený, že pôsobil ako agent cudzej spravodajskej služby a porušil pravidlá o služobnom tajomstve. Pojednávania pred súdom v Düsseldorfe na západe Nemecka budú trvať do konca júna.

Nemecká domáca bezpečnostná služba BfV minulý rok varovala pred rizikom „agresívnej ruskej špionážnej operácie“, ktorá by sa mohla odohrávať na pozadí rastúceho napätia medzi Západom a Moskvou.

Dron / UA / Čítajte viac Poslanci zúria. Bundeswehr si mesiace nevie rady s cudzími dronmi nad kasárňami, kde trénujú Ukrajincov.

Nemecko ako jeden z najväčších dodávateľov vojenského materiálu pre Ukrajinu sa stalo cieľom ruských špionážnych operácií, ktoré sa podľa nemeckých úradov zintenzívnili od invázie ruskej armády na Ukrajinu 24. februára 2022.

AfD / Alternatíva pre Nemecko / Čítajte viac Proruského fašistu z nemeckej AfD zbavili imunity

Spolková vláda sa zaviazala zaujať voči prípadom špionáže tvrdý postoj. Napríklad vlani bolo z Nemecka pre špionáž vyhostených niekoľko ruských diplomatov, čo viedlo k vyhosteniu 20 nemeckých diplomatov z Moskvy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #súd #špionáž #konflikt na Ukrajine