Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Za ukrajinské ministerstvo bude hovoriť umelá inteligencia. Neptrebuje spať ani čítať.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí bude mať hovorkyňu, ktorá neexistuje. Virtuálna Viktória Ši vytvorila umelá inteligencia podľa ukrajinskej influencerky.

02.05.2024 17:05
Viktoria Ši hovorkyna MZV UA Foto:
Virtuálna hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Ukrajiny bola vytvorená podľa ukrajinskej speváčky a influencerky.
debata

Viktoria ŠI bola vytvorená podľa reálneho človeka – ukrajinskej speváčky a influencerky známej pod pseudonymom Rozali Nombre, ktorá súhlasila, že poslúži ako prototyp pre novú hovorkyňu. Na tento účel projektový tím nasnímal speváčkin zovňajšok a zdigitalizoval ho.

Za Ukrajinu bude hovoriť umelá inteligencia
Video
Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí predstavilo svoju novú hovorkyňu, ktorá bola vytvorená pomocou umelej inteligencie (AI). Hovorkyňa menom Viktoria Ši má za úlohu sprostredkúvať v mene rezortu diplomacie informácie o konzulárnych službách. Viktoria ŠI bola vytvorená podľa reálneho človeka - ukrajinskej speváčky a influencerky známej pod pseudonymom Rozali Nombre. / Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny

Vo svojej prezentácii Viktoria uviedla, že jej meno symbolizuje hlavný cieľ Ukrajiny – víťazstvo vo vojne s Ruskom. Jej „priezvisko“ ŠI je zasa odvolávkou na skratku AI v ukrajinčine.

Texty, ktoré bude Viktoria prezentovať, budú pripravovať ľudia – zamestnanci ministerstva. „Umelá inteligencia nám pomáha vytvárať len vizuálnu časť,“ uviedla Viktoria, keď sa predstavovala verejnosti.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí súčasne ubezpečilo, že prijalo opatrenia na zamedzenie šírenia nepravdivých vyhlásení, a to vo forme QR kódu určeného na preukázanie pravosti videí. Ten kód odkazuje na textovú verziu toho istého komentára na oficiálnej webovej stránke ministerstva zahraničných vecí.

V prípade absencie takéhoto QR kódu alebo odkazu na inú webovú stránku sa video bude považovať za falošné.

Virtuálna hovorkyňa nepotrebuje voľno ani výplatu

Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil za hlavnú výhodu takéhoto využitia AI úsporu času a zdrojov rezortu diplomacie. Dodal, že vytvorenie digitálnej hovorkyne je súčasťou širšej stratégie systematického zavádzania pokročilých technológií s využitím umelej inteligencie na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí.

Projekt virtuálneh hovorkyneminis­terstva vytvorili tímy mimovládnych organicií „The Game Changers“ a „Nazovni Tech“. Už skôr vďaka partnerstvu s organizáciou „The Game Changers“ rezort ukrajinskej diplomacie vytvorilo projekt virtuálnej reality s nzávom „Living the War“, ktorý pomocou okuliarov vtiahne cudzincov kdekoľvek na svete do reality ruskej agresie proti Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Ukrajina #AI #ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny #Viktória Ši