Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Armáda USA si myslela, že zabili teroristu, v skutočnosti zasiahli nevinného pastiera

Americká armáda uznala, že pri jej útoku dronom v Sýrii vlani zahynul civilista. Interné vyšetrovanie odhalilo, že terčom útoku mal byť vysokopostavený vodca teroristickej skupiny al-Káida, no namiesto neho bol zabitý 56-ročný pastier a jeho stádo oviec.

05.05.2024 11:27
Izrael, osol, somár, Palestínčan Foto: ,
Palestínsky pastier na chrbte svojho oslíka neďaleko izraelskej osady Argaman v Jordánskom údolí.
debata

Americká armáda vo štvrtok priznala, že pri jej vlaňajšom útoku dronom v Sýrii zahynul civilista.

Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM) vo svojom vyhlásení spresnilo, že terčom náletu z 3. mája 2023 na severozápade Sýrie sa mal stať vysokopostavený vodca teroristickej skupiny al-Káida. Interné vyšetrovanie však odhalilo, že cieľ nesprávne identifikovali a namiesto neho bol zabitý nevinný civilista.

Ukrajinský vojak spúšťa dron neďaleko frontovej... Foto: SITA/AP, Libkos
Dron / UA / Ukrajinský vojak spúšťa dron neďaleko frontovej línie pri meste Bachmut 20. augusta 2023
Péter Szijjártó Čítajte viac NATO v nebezpečenstve: Szijjártó upozorňuje na riziko prekročenia červených čiar na Ukrajine

Americký denník The Washington Post ako prvý vlani informoval o tom, že existujú pochybnosti o výsledku operácie armády USA v Sýrii. Podľa denníka išlo v prípade civilistu o 56-ročného pastiera, ktorý sa vybral hľadať svoje ovce na vidieku, keď naňho zaútočil dron. Spolu s niekoľkými svojimi ovcami sa stal jedinou obeťou útoku.

„Môžeme sa podeliť o to, že vyšetrovanie dospelo k záveru, že zásah bol vykonaný v súlade s medzinárodným humanitárnym právom, ako aj s politikou ministerstva obrany (USA) a CENTCOM-u. Vyšetrovanie však odhalilo niekoľko problémov, ktoré by sa mohli zlepšiť,“ uviedlo centrálne velenie.

„Sme oddaní poučiť sa z tohto incidentu a zlepšiť naše procesy zameriavania s cieľom zmierniť potenciálne civilné škody,“ dodal CENTCOM.

vojna na Ukrajine, výcvik vojakov, Charkov, národná garda Čítajte aj Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine
debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #drony #civilista #armáda USA