Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

Ruské sily používajú aj granáty so slzotvorným plynom, uvádza ukrajinská armáda, podľa ktorej po vystavení toxickým látkam ošetrili najmenej 500 ukrajinských vojakov, pričom jedného slzotvorný plyn zadusil.

02.05.2024 20:28
vojna na Ukrajine, výcvik vojakov, Charkov,... Foto: ,
Vojaci Ukrajinskej národnej gardy simulujú útočné operácie počas taktického výcviku na strelnici v Charkovskej oblasti na Ukrajine 29. februára 2024.
debata

Spojené štáty obvinili v stredu Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že ruské sily použili chemickú zbraň chlórpikrín, pričom na Ukrajine využívajú aj slzotvorný plyn ako „metódu vedenia boja“, čo je tiež porušením Dohovoru o chemických zbraniach.

„Použitie takýchto chemických látok nie je ojedinelým prípadom a je pravdepodobne motivované snahou ruských síl vytlačiť ukrajinské sily z opevnených pozícií a dosiahnuť taktickú výhodu na bojisku,“ napísalo ministerstvo vo vyhlásení.

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone sa zatiaľ k správe nevyjadrilo.

Vojaci Ukrajinskej národnej gardy simulujú... Foto: SITA/AP, Andrii Marienko
vojna na Ukrajine, výcvik vojakov, Charkov, národná garda Vojaci Ukrajinskej národnej gardy simulujú útočné operácie počas taktického výcviku 29. februára 2024.

Chlórpikrín je na zozname zakázaných dusivých látok Organizácie pre zákaz chemických zbraní, ktorá na zmienený dohovor dohliada. Nemecké sily tento plyn použili počas prvej svetovej vojny ako jednu z prvých chemických zbraní, píše Reuters.

Russia Ukraine War dron vojak Čítajte aj Slovensko posiela na Ukrajinu ďalšiu vojenskú techniku. Tentoraz špeciálne drony

Ruské sily používajú aj granáty so slzotvorným plynom, uvádza ukrajinská armáda, podľa ktorej po vystavení toxickým látkam ošetrili najmenej 500 ukrajinských vojakov, pričom jedného slzotvorný plyn zadusil.

USA v stredu oznámili uvalenie sankcií na viaceré ruské štátne subjekty spojené s programami chemických a biologických zbraní, ako aj firmy a jednotlivcov zapojených do nákupu položiek pre tieto programy.

Germany Czech Republic Čítajte aj Český prezident podržal zdržanlivých Nemcov. Ukrajina potrebuje viac Patriotov, nie Taurusov
debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #chemické zbrane #Ukrajina