Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Západným bankám sa v Rusku zatiaľ darí. Putinovi prispeli na vojnu viac ako 800 miliónov eur

Najväčšie európske banky, ktoré stále pôsobia v Rusku, vykázali za minulý rok rekordné zisky a zaplatili minulý rok Moskve na daniach viac ako 800 miliónov eur.

29.04.2024 15:21
AO Raiffeisenbank  Russland Foto:
Spomedzi zahraničných bánk je rakúska Raiffeisenbank (majiteľ Tatra Banky) najväčším prispievateľom do Putinovej štátnej kasy - 400 mil. Dva roky sa tak intenzívne snaží vycúvať z ruského trhu, až zaznamenáva rekordné zisky.
debata (5)

Uviedol to v pondelok renomovaný hospodársky denník Financial Times, podľa ktorého to názorne ukazuje, ako financujú vojnu na Ukrajine.

Podľa analýzy denníka bola táto suma štyrikrát vyššia než 200 miliónov eur v roku 2021. Viac ako polovicu z celkovej sumy zaplatila Raiffeisen Bank International, ktorá sa zaviazala, že predá alebo odčlení svoju ruskú dcérsku spoločnosť, no stále tak neurobila.

Noviny uviedli tiež, že sedem najväčších európskych bánk z hľadiska aktív v Rusku (Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo a OTP) vykázalo v roku 2023 kombinovaný zisk vyše 3 miliardy eur. To bolo trikrát viac ako v roku 2021. Čiastočne k tomu prispeli finančné prostriedky, ktoré si banky nemôžu vybrať.

Podľa Financial Times dane z európskych bánk tvoria 0,4 % ruských neenergetických príjmov v roku 2024.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rusko #Vladimir Putin #Financial Times #vojna na Ukrajine #zisky