Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Litvá dodá Ukrajine 3000 špeciálnych dronov vlastnej výroby

"Litva nakúpi v blízkej budúcnosti pre Ukrajinu približne 3000 dronov typu FPV litovskej výroby za dva milióny eur," povedala litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

06.04.2024 06:00
Russia Ukraine War Foto: ,
Ukrajinský vojak zo 71. brigády Jaeger pripravuje FPV dron na frontovej línii pri Avdijivke v Doneckej oblasti na Ukrajine.
debata

Šimonyté spresnila, že s doručovaním týchto FPV (first person view) dronov, ktorých operátor sleduje záznam kamery dronu v reálnom čase prostredníctvom špeciálnych okuliarov, by mohla Litva začať ešte v tomto roku.

Vilnius okrem toho podľa premiérkiných slov prispeje na vytvorenie centier určených na zotavenie vojakov, ktoré majú vzniknúť v ukrajinských mestách Ľvov, Dnipro a Žytomyr.

Ukrajinský vojak zo 71. brigády Jaeger... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Russia Ukraine War FPV drone Ukrajinský vojak zo 71. brigády Jaeger kontroluje FPV dron na frontovej línii pri Avdijivke v Doneckej oblasti na Ukrajine.

Šimonyté zároveň vyzvala Európsku úniu, aby s Kyjevom začala „čo najskôr“ viesť rozhovory o jeho členstve v eurobloku a trvala na potrebe vstupu Ukrajiny aj do NATO. „Úplnú bezpečnosť Ukrajiny a NATO možno zabezpečiť len úplným a kompletným vstupom Ukrajiny do NATO,“ povedala.

Zuzana 2 znicena ruskym dronom-Thumbnail Čítajte viac VIDEO: Ruský dron Lancet odpálil slovenskú húfnicu Zuzana 2

Šmyhaľ navštívil Litvu ako poslednú zástavku svojej cesty po pobaltských krajinách, v rámci ktorej v uplynulých dňoch zavítal aj do Estónska a Lotyšska.

FLIR--teledyne-skyranger-dron Čítajte aj VIDEO: Kanada daruje Ukrajine drony typu Baba Jaga za 70 miliónov eur

Litva dodala Ukrajine od februára 2022, keď ju napadlo Rusko, pomoc v hodnote viac ako miliardu eur, čo podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku predstavuje 1,54 percenta z jej ročného HDP. Príspevok tejto pobaltskej krajiny je tak v tomto smere jedným z najvyšších spomedzi spojencov Kyjeva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #Ukrajina #vojenská pomoc Ukrajine #FPV dron