Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ukrajinské bezpilotné lietadlo zasiahlo fabriku, kde ruskí tínedžeri vyrábajú vojenské drony

Dve ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili takmer dve tisíc kilometrov hlboko v ruskom vnútrozemí. Vyradili továreň na iránske drony Shahed.

02.04.2024 19:04
tatarstan utok dronom ukrajina rusko Foto:
V utorok 2. apríla 2024 ukrajinský dron zasiahol továreň v autonómnej ruskej republike Tatarstan časť továrne na iránske drony Shahed.
debata

Ukrajinské drony zasiahli pri utorkovom útoku autonómnej republike Tatarstan v Rusku továreň na výrobu iránskych dronov Shahed. Mesto Jelebuga sa nachádza 2000 kilometrov od Ukrajinských hraníc. Niektorí ruskí predstavitelia preto tvrdia, že ukrajinský dron podobný americkému lietadlu Cessna 152 priletel z oveľa bližšieho Kazachstanu.

Ukrajinský dron zasiahol továreň na iránske drony v Rusku
Video
Ukrajinský dron podobný lietadlu Cessna 172 v utorok 2.4.2024 zasiahol továreň v ruskej autonómnej republike Tatarstan oficiálne univerzitné pracovisko, ktoré v skutočnosti slúžilo na výrobu pôvodne iránskych dronov Shahed. / Zdroj: TV Pravda

Dva drony zasiahli ubytovacie zariadenie pre študentov a pracovníkov závodov v špeciálnej ekonomickej zóne Jelabuga. Pri útoku utrpelo zranenia najmenej 13 ľudí.

Oficiálne je toto zariadené vedené ako univerzitné pracovisko, no v praxi je to továreň na iránske kamikadze drony Shahed 152.

Na továreň, kde študenti vrámci výučby nútene vyrábajú vojenské drony upozornil už v auguste 2023 portál Rádia Slobodná Európa.

Redaktorom Rádia Slobodná Európa sa podarilo hovoriť s niektorými so študentov . Tí opisujú drsné pracovné podmienky na Polytechnickej univerzite v Jelabuge, kam prijímajú deti od pätnástich rokov, ktoré sú následne nútené pracovať nadčasy, často bez prestávok či jedla.

„Môj syn mi dva a pol mesiaca po nastúpeni do školy zavolal, aby som ho odviezla preč,“ povedala Rádiu Slobodná Európa Žeňa, ktorá požiadala, aby ju identifikovali len podľa jej krstného mena, aby sa ochránila pred odvetou za hovorenie o tejto operácii. „Povedal mi po telefóne: ‚Prid‘ a zober ma odtiaľ, alebo tu zomriem', tak som ho okamžite vyzdvihla,“ dodala Žeňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #SBU #konflikt na Ukrajine #GUR