Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Irán odpálil rakety a drony na Izrael. Po dvoch hodinách čakania sa rozozvučali sirény

Iránske Revolučné gardy v sobotu večer v televíznom vysielaní potvrdili spustenie odvetného útoku na Izrael, na ktorý vypálili desiatky bezpilotných lietadiel aj rakiet. Podľa Izraela ide o "závažnú a nebezpečnú" eskaláciu. Po dvoch hodinách čakania sa po celej krajine rozozvučali sirény.

14.04.2024 00:05 , aktualizované: 01:14
iránsky dron revolučné gardy Foto:
Iránske drony revolučných gárd počas cvičenia v októbri 2023.
debata (1)

Izraelská armáda m informovala, že Irán vypálil zo svojho územia desiatky dronov, ktoré podľa nemenovaných zdrojov priletia okolo 02.00 h miestneho času (01.00 h SELČ). To sa aj potvrdilo o 00:58 hod. slovenského času sa rozozvučali prvé sirény varujúce pred vzdušných útokom.

Armáda ľudom: Viete, čo máte robiť. Schovajte sa.

Hovorca izraelskej armád Daniel Hagari v novom vyhlásení, že Irán vypálil rakety na Izrael, zatiaľ čo „početné“ stíhačky sú na oblohe pripravené čeliť útokom Teheránu.

„Pred chvíľou Irán vypálil zo svojho územia rakety smerom na územie štátu Izrael,“ hovorí Hagari.

„Pripomínam, že bez ohľadu na to, odkiaľ je hrozba vypálená, keď zaznie poplach, musíte vstúpiť do krytu a čakať tam najmenej desať minút. V prípade, že tam budete musieť zostať dlhšie, budeme vás informovať,“ hovorí.

„V tejto chvíli je vo vzduchu množstvo lietadiel IAF pripravených čeliť akejkoľvek hrozbe,“ hovorí Hagari. „Môžete počuť výbuchy zo zasiahnutých dronov alebo padajúce trosky. Keďže existujú rôzne hrozby, výstrahy môžu byť vyhlásené v rozsiahlych oblastiach,“ pokračuje.

Vyzýva verejnosť, aby sa „zdržala šírenia neoverených fám a nepravdivých správ“.

„Naďalej sa správajte zodpovedne a pokojne ako doteraz a dodržiavajte pokyny. Sme silní a schopní zvládnuť túto udalosť,“ dodáva Hagari.

Iránsky Čestný sľub

Revolučné gardy vo vyhlásení uviedli, že operácia, ktorú nazvali „Čestný sľub“, sa uskutočňuje so súhlasom iránskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť pod dohľadom generálneho štábu ozbrojených síl.

V porovnaní s dronmi budú balistické rakety alebo strely s plochou dráhou letu potrebovať menej času na to, aby dosiahli Izrael, uviedol server the Times of Israel (TOI). Armáda podľa neho dosiaľ identifikovala viac ako 100 dronov vypálených z Iránu.

Irán útok revolučné gardy Čítajte viac Irán a Izrael sa hecujú k otvorenej vojne

Izraelský generál vo výslužbe Amos Yadlin pre spravodajskú televíziu Channel 12 uviedol, že iránske bezpilotné lietadlá boli vybavené 20 kg výbušnín.

„Pozorne sledujeme iránske bezpilotné lietadlá, ktoré smerujú do Izraela. Ide o závažnú a nebezpečnú eskaláciu,“ uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Izraelská armáda uviedla, že vo všetkých ohrozených oblastiach budú znieť sirény a že jej obrana je pripravená na ich zvládnutie.

Izraelská protivzdušná obrana Iron Dome. Foto: Israel Defence Forces
F240412AMA01-e1712985846233 Izraelská protivzdušná obrana Iron Dome.

Svoj vzdušných priestor v dôsledku iránskeho útoku uzavreli Izrael, Jordánsko, Irak a medzičasom aj Libanon.

Balistické rakety sa zatiaľ nepotvrdili

Izraelskí predstavitelia pre hebrejské médiá uviedli, že zatiaľ neexistujú žiadne informácie, ktoré by naznačovali, že z Iránu boli na Izrael vypálené balistické rakety.

Predtým zdroj iránskej štátnej tlačovej agentúry uviedol, že Teherán vypustil prvú vlnu balistických rakiet proti Izraelu. Podľa bezpečnostných zdrojov by takýmto strelám malo trvať približne 11 – 12 minút, kým dosiahnu Izrael, a toto tvrdenie bolo vyslovené pred viac ako pol hodinou.

Stovku dronov zostrelili už nad Irakom a Sýriou

Podľa spravodajského portálu Times of Israel predstaviteľ izraelskej armády pre Army Radio povedal, že zo stoviek iránskych dronov, ktoré boli na Izrael vystrelené, bolo mimo izraelského vzdušného priestoru zachytených už viac ako sto.

V správe sa ďalej uvádza, že drony zostrelili Spojené štáty a Spojené kráľovstvo. Predtým izrealské ozbrojené sily uviedli, že identifikovali viac ako sto dronov smerujúcich na Izrael.

Washington varoval Izrael deň vopred

Podľa Bieleho domu bude útok na Izrael pravdepodobne trvať niekoľko hodín. Americký prezident Joe Biden je o ňom „pravidelne informovaný“. „Spojené štáty budú stáť pri Izraelčanoch a podporovať ich obranu pred hrozbami zo strany Iránu,“ dodala hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Adrienne Watsonová.

Izraelské médiá medzičasom bez citovania akýkoľvek zdrojov tvrdili, že Izrael začal zachytávať iránske bezpilotné lietadlá nad Sýriou a Jordánskom. To je možné vďaka leteckému „dáždniku“, ktorý vytvorili USA v spolupráci s regionálnymi spojencami, napísal server the Times of Israel.

zväčšiť Na tejto fotografii zverejnenej na oficiálnej... Foto: SITA/AP
Chomeneí a Hamas Na tejto fotografii zverejnenej na oficiálnej webovej stránke úradu iránskeho najvyššieho vodcu hovorí najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí, vpravo, na stretnutí s vodcom Hamasu Ismailom Haniyehom, druhým sprava, a jeho delegáciou v Teheráne, Irán, v utorok 26. marca 2024.

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí na sociálnej sieti X opäť varoval Izrael, že bude „potrestaný“ za letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Útok si dovedna vyžiadal 12 obetí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #konflikt #Benjamin Netanjahu #imám Chomejní