Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ukrajinci veria, že vyhrajú, ale až o niekoľko rokov

Napriek rastúcim neúspechom na fronte je viac ako 80 percent Ukrajincov stále presvedčených o víťazstve nad Ruskom, pričom 59,5 percenta opýtaných bezvýhradne verí, že vojnu s Ruskom vyhrajú.

11.04.2024 14:10
APTOPIX Russia Ukraine War cherson oslobodenie Foto: ,
Obyvateľka Chersonu objíma príslušníka ukrajinských obranných síl v Chersone na juhu Ukrajiny v pondelok 14. novembra 2022. Opätovné získanie Chersonu bolo jedným z najväčších úspechov Ukrajiny za takmer deväť mesiacov od invázie Moskvy.
debata

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracovalo Ukrajinské centrum ekonomických a politických štúdií O. Razumkova.

Ďalších 23,4 percenta respondentov odpovedalo na otázku skôr áno, a len 11 percent odpovedalo nie alebo skôr nie. Zvyšok opýtaných na vec nemal názor.

Kto vyhrá vojnu podľa Ukrajincov?
Určite vyhrá Ukrajina 59,4%
Skôr vyhrá Ukrajina 23,4%
Neviem 6,1%
Určite alebo skôr vyhrá Rusko 11%
Kedy sa skončí vojna s Ruskom?  
Ukrajina vyhrá tento rok 21,9%
Ukrajina vyhrá o rok až o dva 34,5%
Vojna potrvá viac ako dva roky 59,4%

O víťazstve v tomto roku je však presvedčených len 21,9 percenta účastníkov. Ďalších 34,5 percenta očakáva porážku Ruska v priebehu jedného až dvoch rokov. Zvyšok si myslí, že vojna bude trvať dlhšie.

Spomedzi Ukrajincov, ktorí sú presvedčení o víťazstve, 45,5 percenta verí, že víťazstvo bude znamenať úplné vytlačenie ruských útočníkov z ukrajinského územia vrátane Krymu.

APTOPIX Russia Ukraine War pohreb sestra anna Čítajte viac Pred dvomi rokmi sa začala trojdňová špeciálna operácia. Čo dosiahol ruský prezident?

Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni rozsiahlej ruskej invázii. Spolu s čiernomorským polostrovom Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom, je pod ruskou kontrolou približne pätina ukrajinského územia.

Prieskum sa konal od 21. do 27. marca 2024 vo všetkých oblastiach Ukrajiny s výnimkou Krymu a okupovaných území v Doneckej a Luhanskej oblasti. Na prieskume sa zúčastnilo 2020 respondentov vo veku 18 a viac rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #konflikt na Ukrajine #prieskum verejnej mienky