Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Rumunské vzdušné hranice nad Čiernym morom bude strážiť britské letectvo

Britské kráľovské letectvo (RAF) tento týždeň spustí leteckú ochrannú a policajnú misiu v Rumunsku. Podľa rumunského ministerstva obrany budú britskí letci od utorka pôsobiť na 57. leteckej základni Mihail Kogalniceanu v rámci Centra leteckých operácií NATO (CAOC).

08.04.2024 00:00
Litva Eurofighter Typhoon NATO Baltic patrol Foto: ,
Britské letectvo RAF nasadí v Rumunsku šesť lietadiel Eurofighter Typhoon.
debata

Letecká základňa Mihail Kogalniceanu leží pri meste Konstanca na pobreží Čierneho mora. Britský oddiel bude tvoriť šesť lietadiel Eurofighter Typhoon a približne 220 pilotov a členov technického personálu.

V nasledujúcich štyroch mesiacoch posilnia letecké policajné a ochranné misie pod velením NATO spolu s rumunským letectvom.

Mapa-europy-Podnestersko-Defence-News Čítajte viac Nebol to hoax. Podnestersko sa chce pripojiť k Rusku a žiada Putina o ochranu

Pôjde už o piatu rotáciu britského RAF v Rumunsku po rotáciách v rokoch 2017, 2018, 2021 a 2022. Spoločné letecké policajné misie NATO prispievajú k rozvoju schopností reakcie a odstrašenia pri ochrane vzdušného priestoru na východnom krídle Aliancie. Zlepšujú tiež interoperabilitu medzi rumunským letectvom a britským RAF.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rumunsko #RAF #Ukrajina #Eurofighter