Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Exkluzívne: Slovensko kúpilo ruskú jadrovú ponorku

Portálu Defence News sa 1. apríla 2024 podarilo získať exkluzívne zábery presunu pôvodne ruskej ponorky do opravárenského závodu v Podbrezovej.

01.04.2024 16:11
Slovensko ruská ponorka prvy april Foto:
Prvú Slovenskú národnú ponorku Štefánik presúvajú v noci 1. apríla po sídlisku v Podbrezovej do nového opravárenského podniku. V čase mieru má pôvodne ruská ponorka slúžiť ako mobilná jadrová elektráreň, kým sa nepostaví nový blok v Jaslovských Bohuniciach.
debata (14)

Vláda plánovala predstaviť slovenskú jadrovú ponorku počas veľkolepých osláv 80. výročia Slovenského národného povstania 29. augusta 2024.

Nukleárne geniálny Robert Fico

Po zisteniach Defence News je jasné, prečo predseda vlády Robert Fico sa voči Ruskej federácii správa s vrúcnou priateľskosťou, napriek tomu, že Moskva pred dvomi rokmi bezprecedentne a Ficovým slovníkom „brutálne“ porušila medzinárodné právo a nevyprovokovane napadla susednú krajinu. Premiér Fico totiž po celý čas viedol tajné rokovania o kúpe ruskej jadrovej ponorky a akýkoľvek nepriateľský krok, by mohol túto akvizíciu zmariť.

Podľa zdrojov Defence News z úradu vlády by však ponorka nemala byť prioritne určená na boj pod hladinou Liptovskej Mary, či stráženie pohraničných vôd Dunaja. V čase mieru, ktorého veľkým fanúšikom a garantom je predseda parlamentu Peter Pellegrini, by sa ponorka mala využívať ako mobilná jadrová elektráreň.

Predseda vlády už Brusel informoval, že Slovensko má v pláne vybudovať úplne nový jadrový blok s výkonom až 1000 MW v Jaslovských Bohuniciach.

Fico Čítajte viac Fico vsádza na jadro a hovorí o projekte za desiatky miliárd eur. Kde by mohol vzniknúť?

„Po skúsenostiach s veľkými projektami, ako je napríklad diaľnica D1 do Košíc, ktorú Ficova vláda úspešne dokončila v roku 2010, nechce úrad vlády nechať nič na náhodu a do spustenia novej elektrárne bude využívať ruskú jadrovú ponorku ako záložný jadrový zdroj energie,“ uviedol neenergetický zdroj z úradu vlády.

Rovnaký reaktor ako v Bohuniciach

Ruské jadrové ponorky sú poháňané sovietskym jadrovým reaktorom OK-650 typu VVER. Obdobný typ reaktoru je inštalovaný aj v JE Jaslovské Bohunice, a teda slovenskí experti na jadrovú energetiku majú dlhoročné skúsenosti s obsluhou tohto reaktoru. Jeho obsluha a zapojenie do elektrickej prenosovej sústavy by tak nemal byť problémom.

Prvá slovenská jadrová elektráreň Jaslovské... Foto: JAVYS
Jaslovské Bohunice ilustračná snímka Prvá slovenská jadrová elektráreň Jaslovské Bohunice s reaktormi typu VVER OK-440.

Jediné obmedzenie je výkon. Ponorkový reaktor OK-650 má nominálny výkon 190 až 200 MW, čo je asi polovica výkonu pôvodného reaktoru v Jaslovských Bohuniciach. „Aj na to sa myslelo. Aj preto Slovensko aj naďalej iba slabučko hryzká Rusko. Rokujeme totiž o dodávke ďalších ponoriek,“ uviedol 1. apríla pre portál Defence News diplomat z ministerstva zahraničných vecí.

Ficom vyslaný obchodník Juraj Blanár

Kritizované stretnutie slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára s ruským šéfom diplomacie Sergejom Lavrovom, kam ho osobne poslal Robert Fico, tak dostáva nový rozmer.

Minister zahraničných vecí a európskych... Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
MZV: Diplomatické fórum v Antalyi Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (druhý zľava) a minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov (druhý sprava) počas stretnutia na diplomatickom fóre v Antalyi. Turecko, Antalya, 2. marec 2024.

„Presne tak,“ dodal diplomat z MZV, ktorý sa zúčastnil rokovaní. „Okrem diplomatických drístov a akože sa strkania do ruského zadku sa tam tvrdo rokovalo práve o podmienkach odkúpenia ruskej jadrovej ponorky a dodávkach jadrového paliva na dvadsať rokov dopredu,“ pomerne nediplomaticky spresnil slovenský diplomat, ktorý nechcel zverejniť svoje meno, keďže býva na ôsmom poschodí a nemá mreže na oknách. Z rovnakých dôvodov nechcel prezradiť ani konkrétne podmienky obchodu, ako je napríklad cena za ruskú ponorku.

Kaliňák si bol v Amerike po súhlas Washingtonu

Slovenský minister obrany Robert Kaliňák,... Foto: DoD USA
Robert Kaliňák LLoyd Austin Pentagon Washington Slovenský minister obrany Robert Kaliňák, vľavo, sa 1. marca 2024 vo Washingtone stretol s americkým šéfom rezortu obrany Lloydom Austinom.

Simultánne s uzavretím obchodu na nákup vyradenej ruskej ponorky medzi Blanárom a Lavrovom, ktorí sa začiatkom marca stretli v Turecku, bol v tom istom čase v USA slovenský minister obrany Robert Kaliňák, ktorý rokoval s americkým proťajškom Lloydom Austinom, kde hovorili nielen o americko-slovenskom priateľstve, stíhačkách F-16, ale aj o ruskej ponorke.

Robert Kaliňák LLoyd Austin Pentagon Washington Čítajte viac Robert Kaliňák rozosmial amerického ministra obrany, keď hovoril o stíhačkách F-16

Ministerstvo obrany na otázky Defence News do uzávierky 1. apríla oficiálne neodpovedalo, no neoficiálne pripustilo, že jedným z bodov rokovaní bola aj vyradená ruská ponorka. „USA podmienečne súhlasili, pokiaľ ponorka nebude schopná niesť jadrové zbrane a bude operovať výlučne na území Slovenska. To vieme garantovať,“ povedal pre Defence News slovenský generál, ktorí má ambíciu stať sa prvým slovenským admirálom.

Kto bude kapitánom ponorky?

S prvou slovenskou ponorkou, ktorú plánujú 29. augusta 2024 pokrstiť ako SNP (Slovenská národná ponorka) Štefánik vyvstáva aj otázka, kto bude jej prvým kapitánom. „Na Slovensku je iba jediný vhodný kapitán, ktorý nezradí ako Sean Connery. Našťastie na vedenie ponorky vodičský preukaz nie je potrebný, preto by s jeho menovaním nemal byť problém,“ uviedol pre Defence News budúci admirál slovenských podvodných síl.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #Juraj Blanár #jadrová ponorka #Sergej Lavrov #1. apríl #Slovnsko