Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Blanár po stretnutí s Lavrovom si ide do Bruselu vypočuť aj ukrajinskú stranu

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár sa v stredu a vo štvrtok zúčastní na rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO v Bruseli.

02.04.2024 15:41
lavrov, blanár Foto:
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár a jeho rezortný kolega Sergej Lavrov na diplomatickom fóre v Antalyi. 2.3.2024
debata

Na stretnutí sa prvýkrát zúčastní v pozícii plnohodnotného spojenca aj Švédsko, ktoré sa 7. marca oficiálne stalo 32. členským štátom NATO.

„Ministri budú počas dvojdňového programu diskutovať o prípravách nadchádzajúceho júlového summitu Aliancie vo Washingtone, pokroku pri posilňovaní kolektívnej obrany či pokračovaní pomoci pre Ukrajinu,“ priblížil slovenský rezort diplomacie.

Belgium NATO Čítajte viac V Prahe bude v máji malý summit NATO

Súčasťou podujatia bude zasadnutie Rady NATO – Ukrajina za účasti ministra zahraničných vecí Ukrajiny Dmytra Kulebu. Informovať by mal o súčasnej situácii na bojisku a aktuálnych potrebách Ukrajiny, ale tiež o jej pokroku pri uskutočňovaní potrebných reforiem.

lavrov, blanár Čítajte viac Blanár rokoval s Lavrovom. Opozícia to kritizuje, Fico hovorí o vyváženej politike

Program uzatvorí rokovanie s partnermi z Austrálie, Japonska, Južnej Kórey, Nového Zélandu a vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom. Venované má byť posilneniu praktickej spolupráce, pomoci Ukrajine a diskusii o aktuálnej situácii v indo-pacifickom regióne.

NATO Čítajte viac Ako Slovensko vstúpilo do NATO

Spojenci si zároveň pripomenú 75. výročie podpisu Severoatlantickej zmluvy (4. apríla 1949), ako aj 20. výročie vstupu Slovenskej republiky a ďalších šiestich štátov do NATO (29. marca 2004).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Brusel #NATO #Juraj Blanár