Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Ako Slovensko vstúpilo do NATO

Slovensko sa spolu s ďalšími šiestimi krajinami strednej a východnej Európy stalo 29. marca 2004 oficiálne členom Severoatlantickej aliancie (NATO). V piatok od tohto momentu uplynie 20 rokov.

29.03.2024 00:00
NATO Foto: ,
Ilustračná snímka
debata

1. januára 1993

SR vstúpila do Severoatlantickej rady pre spoluprácu (NACC), ktorá slúžila ako fórum pre vzájomné politické konzultácie členov NATO a bývalých krajín Varšavskej zmluvy.

4. novembra 1993

Prezident SR Michal Kováč rokoval v Bruseli s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Manfredom Wörnerom. Aliancia privítala záujem Slovenska o členstvo v NATO a vyjadrila mu podporu, rovnako ako aj Českej republike, Maďarsku a Poľsku.

9. februára 1994

Premiér Vladimír Mečiar podpísal v bruselskom sídle NATO rámcový politický dokument o pristúpení SR k tzv. Partnerstvu za mier (PfP) – programu praktickej bilaterálnej spolupráce medzi partnerskými krajinami a NATO.

8. októbra 1995

SR ako prvá z krajín participujúcich v PfP schválila „Dohodu medzi krajinami NATO a krajinami participujúcimi v Partnerstve za mier o štatúte ich ozbrojených síl“. Pre Slovensko nadobudla dohoda platnosť v januári 1996.

18. marca 1996

SR odovzdala v Bruseli Individuálny diskusný dokument a ako prvá partnerská krajina tým začala intenzívny diskusný dialóg s NATO.

3. mája 1996

Začal sa individuálny dialóg zameraný na medzinárodno-politické postavenie strednej Európy a SR v kontexte uvažovaného rozširovania NATO a Európskeho bezpečnostného systému.

Október 1996

Americký kongres vynechal Slovensko pre nedostatočnú demokratickosť z príjemcov pomoci pre kandidátov na rozšírenie Aliancie.

23. – 24. mája 1997

Na Slovensku sa konalo referendum o vstupe krajiny do NATO. V napätej politickej situácii sa na hlasovaní zúčastnilo necelých 10% voličov, namiesto požadovaných 50%. Referendum bolo neplatné.

8. – 9. júla 1997

Summit NATO v Madride rozhodol, že na konzultácie o rozširovaní Aliancie budú v prvej vlne prizvané krajiny Poľsko, Maďarsko a Česká republika. Slovenská republika medzi pozvanými chýbala.

5. novembra 1998

Bruselské sídlo NATO navštívil predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda. Vyhlásil, že nová vláda je odhodlaná začať nové rokovania o vstupe SR do NATO.

12. marca 1999

Do NATO vstúpili Česká republika, Maďarsko a Poľsko.

23. – 25. apríla 1999

Na Washingtonskom summite bola Slovenská republika zaradená na zoznam kandidátskych krajín na členstvo v NATO.

9. júna 1999

Slovenská vláda schválila Národný program prípravy SR na členstvo v NATO, pod názvom PRENAME (PREparation for NATO MEmbership).

21. septembra 2000

23 koaličných a opozičných poslancov slovenského parlamentu vytvorilo Poslaneckú skupinu pre rýchlu integráciu Slovenska do NATO.

25. – 26. marca 2002

V Bukurešti sa konal summit krajín tzv. Vilniuskej skupiny uchádzačov o členstvo v NATO, na ktorom SR zastupoval premiér Mikuláš Dzurinda.

Marec 2002

Podpora vstupu SR do NATO a EÚ dosiahla historicky najvyššiu úroveň od roku 1993. Členstvo v NATO podporovalo 57% obyvateľov.

21. – 22. novembra 2002

Slovensko dostalo na pražskom summite Aliancie spolu s ďalšími šiestimi krajinami pozvánku na prístupové rokovania o vstupe do NATO.

26. marca 2003

Predstavitelia členských krajín NATO podpísali v Bruseli, za účasti predstaviteľov pozvaných krajín vrátane Slovenska, protokoly o pristúpení k Severoatlantickej zmluve. Začala sa ratifikácia protokolov v členských krajinách.

27. marca 2003

Vláda SR jednomyseľne odsúhlasila pristúpenie Slovenska k Severoatlantickej zmluve.

10. apríla 2003

Národná rada SR vyslovila súhlas s prístupom Slovenskej republiky k Severoatlantickej zmluve. Na hlasovaní sa zúčastnilo 136 poslancov, z ktorých hlasovalo 124 za, proti ich bolo 11.

15. apríla 2003

Prezident SR Rudolf Schuster podpísal prístupovú listinu k Severoatlantickej zmluve. Zo strany SR sa týmto aktom definitívne ukončil proces ratifikácie vstupu Slovenska do NATO.

29. marca 2004

Odovzdanie prístupových protokolov pozvaných krajín depozitárovi Washingtonskej zmluvy (vláde USA) vo Washingtone, ktoré pre Slovensko znamenalo získanie členstva v NATO.

2. apríla 2004

Počas tónov slovenskej štátnej hymny vztýčili pred bruselským sídlom NATO slovenskú zástavu. Na stožiaroch postupne vztýčili aj zástavy ďalších šiestich nových členských krajín Severoatlantickej aliancie: Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunska a Slovinska.

28. – 29. júna 2004

Istanbulský summit NATO. SR sa na ňom prvýkrát zúčastnila ako členská krajina Aliancie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NATO #chronológia