Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

V Poľsku vláda tajne špehovala viac ako 500 ľudí cez ich mobily

Poľskej vláde to umožnil izrealský špionážny softvér Pegasus. Ten na Androidoch i Apple mobiloch dokáže sledovať stláčanie kláves, ale aj nadiaľku nepozorovane zapnúť mikrofón, či kameru. Pred vyšetrovacou komisiou ako svedok musel zasadnúť aj donedávna neformálny šéf Poľska - predseda strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyňski (74).

17.04.2024 06:06
Poland Spyware Pegasus NSO group Foto: ,
Hlavný poľský opozičný líder Jaroslaw Kaczynski (74) je vypočúvaný parlamentnou komisiou vo Varšave pre sledovaciu kauzu Pegasus. Vypovedal o nákupe a údajne nezákonnom používaní špionážneho softvéru jeho vládou. Sledovací program spoločnosti NSO Group Pegasus sa používal na špehovanie mobilov opozičných politikov.
debata

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, potvrdil to koordinátor poľských tajných služieb Tomasz Siemoniak.

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany Právo a spravodlivosť (PiS), že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou. Vláda sa odvoláva na správy Citizen Lab, špecializovanej jednotky na univerzite v Toronte, vyšetrovanie výrobcu telefónov Apple a report mimovládnej organizácie Amnesty International.

Šéf PiS Jaroslaw Kaczyňski v roku 2022 potvrdil, že Poľsko kúpilo tento program, ale poprel jeho použitie proti opozičným politikom. V marci tohto roka musel okolnosti použitia špehovacie programu vysvetľovať ako svedok vyšetrovacej komisii.

Minister spravodlivosti Adam Bodnar nedávno vyhlásil, že cieľom vyšetrovania je odhaliť „presný počet prípadov, v ktorých bol Pegasus v Poľsku použitý“.

zväčšiť Sídlo NSO Group v Izraeli. Mobilné telefóny... Foto: SITA/AP, Sebastian Scheiner
Cybersecurity NSO Group Pegasus Sídlo NSO Group v Izraeli. Mobilné telefóny šiestich palestínskych aktivistov boli infikované ich špionážnym softvérom Pegasus od júla 2020. Bolo to prvé známe použitie vojenského softvéru proti civilistom.

Pegasus je spyware vyvíjaný izraelskou kybernetickou spoločnosťou NSO Group, ktorý možno skryto inštalovať do mobilných telefónov a ďalších zariadení s rôznymi verziami operačných systémov iOS a Android.

Umožňuje nielen sledovanie stlačení tlačidiel a komunikácie z telefónu, ale aj sledovať polohu a skryto používať mikrofón a fotoaparát mobilného telefónu.

zväčšiť Členovia opozičnej Congresional Party vykrikujú... Foto: SITA/AP, Altaf Qadri
India Pegasus Spyware Protest Členovia opozičnej Congresional Party vykrikujú protivládne heslá na policajných barikádach počas protestu obviňujúceho vládu premiéra Naréndru Módího z nelegálneho používania vojenského špionážneho softvéru Pegasus na monitorovanie oponentov, novinárov a aktivistov v Naí Dillí v Indii v stredu 2. februára 2022.

Pegasus využívajú viaceré vlády sveta. Pred dvomi rokmi sa prevalila aféra v najľudnatejšej demokratickej krajine na svete – Indii – škandál s vládnym špehovaním ľudí. To vyvolalo búrlivé protesty v uliciach hlavného mesta Naí Dilí, kde musela viackrát zasahovať poriadková polícia.

Rovnako tak thajská armáda, ktorá fakticky vládne v krajine napriek demokratickej fasáde, využíva softvér Pegasus.

Izraelská tajná služba ale aj vývojárska spoločnosť NSO group sú po masívnom útoku Hamasu v októbri 2023 naopak kritizované, že o útoku radikálov nevedela dostatočne vopred, napriek tomu, že sledovací program Pegasus hojne používa na sledovanie predstaviteľov nepriateľských hnutí a organizácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #špionáž #škandál #kyberbezpečnosť #Pegasus #Projekt Pegasus #nezákonné odočúvanie