Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Mike Johnson sa formálnou kľučkou pokúša nadobro zablokovať pomoc Ukrajine

Americká Snemovňa reprezentantov bude týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. Avšak v inej podobe, ako to schválil, Senát. To radikálne znižuje šance na schválenie.

16.04.2024 05:00
Congress Israel Ukraine Mike Johnson House of... Foto: ,
Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson a republikánske vedenie Snemovne reprezentantov po zasadnutí republikánov, na ktorom Johnson presadzuje oddelené hlasovanie o pomoci Izraelu a Ukrajine. V utorok 16. apríla 2024.
debata

Johnson od októbra 2023 čelí tlaku, aby dal o tomto balíku v hodnote 95 miliárd dolárov hlasovať. Horná komora amerického Kongresu – Senát – ho odobril už vo februári 2024, v Snemovni reprezentantov ho odvtedy blokuje práve predseda Snemovne Johnson, ktorý zákon o vojenskej pomoci Ukrajine odmieta zaradiť na rokovanie dolnej komory parlamentu. Iba predseda snemovne určuje o čom sa bude a nebude rokovať, či hlasovať.

Kongres, Mike Johnson Čítajte viac Šéf americkej snemovne: Trumpova kampaň má prednosť pred pomocou Ukrajine

Na jeho okamžité prijatie v pondelok počas návštevy českého premiéra Petra Fialu v Bielom dome opätovne naliehal aj americký prezident Joe Biden. V balíku je zahrnutá aj pomoc pre amerických spojencov v Indo-pacifickom regióne.

„Vieme, že svet nás sleduje, aby zistil, ako reagujeme. Sledujú, či sa Amerika postaví za svojich spojencov a v našom vlastnom záujme na celom svete. A my to urobíme,“ povedal Johnson novinárom. Avšak to isté opakuje už do 20. októbra 2023, kedy zákon o pomoci Ukrajine prišiel do amerického kongresu a odvtedy o ňom Johnson odmietol dať hlasovať.

Ruský diabol skrytý v detaile

Johnson po stretnutí republikánov uviedol, že snemovňa sa bude zaoberať celkovo štyrmi návrhmi zákonov, pričom o každom z týchto opatrení budú americkí kongresmami hlasovať osobitne (pomoc Ukrajine, pomoc Izraelu, pomoc Taiwanu a humanitátna pomoc Palestínčanom v pásme Gazy). Podľa agentúry AP sa tento balík bude líšiť od toho, ktorý pôvodne schválil Senát. A tu je ruský pes zakopaný.

Kongres, Mike Johnson Čítajte viac Republikán Mike Johnson ďalej torpéduje pomoc USA Ukrajine. Svoju stranu vedie k rozkolu

V momente, ak dolná komora amerického kongresu schváli Johnsonovu, a teda čo i len nepatrne inú verziu zákona, ako už raz schválil Senát, tak horná komora bude musieť znova hlasovať o tomto „vylepšenom“ zákone o pomoci Ukrajine. A vtedy nebude stačiť obyčajná väčšina 51 senátorov, ale až 61 zo sto senátorov.

Aktuálne rozdelenie senátu je 49 kresiel pre republikánov (väčšina je proti pomoci Ukrajine), 48 pre demokratov (niektorí sú proti pomoci Izraelu) a traja sa identifikujú ako nezávislí, hoci úzko spolupracujú s Demokratmi.

Election 2024 Trump Čítajte viac Polovica republikánov sa utrhla Trumpovi z reťaze. Schválili kľúčovú pomoc Ukrajine

Podľa amerických komentátorov je zároveň veľmi pravdepodobné, že Johnson spolu s Trumpovými republikánmi pozmenia zákon tak, aby bol neprijateľní či už pre demokratov prezidenta Joe Bidena, alebo aj pre ostatných členov Republikánskej strany a tým hodili vinu za zastavenie kritickej pomoci Ukrajine na nich.

A zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine vo forme zbraní a munície je práve to, čo Rusku najviac vyhovuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Snemovňa reprezentantov #Senát USA #Mike Johnson #vojenská pomoc Ukrajine