Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Nemci sa prepočítali. Bundeswehru došli peniaze

Nemecká vláda si zle spočítala výdavky na obranu. Napriek bombastických vyjadreniam o posilnení obrany, nemeckej armáde sa minuli peniaze na rozvoj. Podľa predsedu Združenia Bundeswehru (nemeckých ozbrojených síl) André Wüstnera by mal premiér Olaf Scholz "rázne zakročiť" a konečne aj niečo urobiť a nielen o tom hovoriť.

11.04.2024 15:15
Olaf Scholz Foto: ,
Spolkový kancelár Olaf Scholz (vpravo) a nemecký minister obrany Boris Pistorius si prezerajú výrobnú halu s obrnenými vozidlami v priestoroch zbrojárskeho koncernu Rheinmetall.
debata

„Ak naša vláda nechce, aby frázy ako obranyschopnosť, ochrana alebo vojenská spôsobilosť boli len prázdnymi slovami, musí kancelár Scholz využiť svoju právomoc, vydávať smernice a rázne zakročiť,“ povedal Wüstner v Berlíne.

Ak sa mu to nepodarí, „bod zlomu“ musí byť vyhlásený za ukončený, prinajmenšom pre ozbrojené sily, dodal ironicky Wüstner.

Pojem „bod zlomu“ začal používať nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) krátko po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022, čím oznámil obrat v obrannej politike Nemecka a zaradenie obrany medzi top priority vlády.

Germany Scholz Čítajte viac Nemecko a Francúzsko budú spolu vyrábať nový supertank aj na Ukrajine

Nemecká vláda sa zaviazala, že po prvý raz po desaťročiach investuje do armády dve percentá hrubého domáceho produktu, čo je dlhodobý cieľ NATO, a oznámila, že na tento účel vytvorí osobitný obranný fond vo výške 100 miliárd eur.

Wüstner varoval, že nemecký obranný priemysel nebude schopný pokračovať v naliehavo potrebnom rozširovaní svojich kapacít, ktoré sa podľa neho len začalo, ak sa o čerpaní finančných prostriedkov rozhodne do konca tohto roka bez toho, aby bol jasný ďalší postup.

Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

Podľa ministerstva obrany je v súčasnosti „viazaných“ už 80 percent osobitného fondu, na plnenie už podpísaných kontraktov a záväzných objednávok. Do konca tohto roka bude takto viazaných 100 percent fondu, čo v praxi znamená, že už nezostanú žiadne voľné peniaze na rozvoj ozbrojených síl a zavedenie objednanej výzbroje do užívania Bundeswehru. A to sa počítalo s tým, že osobitný fond by mal fungovať minimálne do roku 2027.

Germany Weather Bundeswehr Čítajte viac Nemecko sa pripravuje na vojnu. Zvoláva 900 000 záložníkov pre Bundeswehr

„Je dobré, že mnohí členovia vládnej koalície, ale aj opozície, teraz hovoria o zvýšení rozpočtu na obranu. Lepšie by však bolo, keby to i skutočne urobili,“ povedal Wüstner. Nemecký minister obrany Boris Pistorius formuloval dodatočné požiadavky vo výške približne 6,7 miliardy eur, ktoré vojaci nevyhnutne potrebujú, ale nemajú.

Silná nemecká armáda iba na papieri

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung v pondelok uviedol, že špeciálny fond už prakticky „neexistuje“. „Osobitný fond pre Bundeswehr vo výške 100 miliárd eur nestačí,“ uviedli noviny.

Dron / UA / Čítajte viac Poslanci zúria. Bundeswehr si mesiace nevie rady s cudzími dronmi nad kasárňami, kde trénujú Ukrajincov.

V súčasnosti nie je jasné, ako sa budú získavať ďalšie finančné prostriedky.

„Naďalej by sme udržiavali Bundeswehr len s obmedzenými obrannými kapacitami a podobne ako po rozhodnutiach na samitoch vo Walese v roku 2014 a vo Varšave v roku 2016 by sme boli opäť vnímaní ako menej spoľahlivý spojenec v rámci NATO,“ vyhlásil Wüstner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NATO #Bundeswehr #Olaf Scholz #dve percentá HDP