Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov

Erdogan narazil. Tureckí voliči odmietli vládu jednej strany

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mal v pláne po vidieku ovládnuť radnice a mestské zastupiteľstvá vo veľkých a dôležitých mestách. Nevyšlo. V komunálných voľbách všetky dôležité mestá vrátane kľúčového Istanbulu a hlavného mesta Ankara obsadila opozičná Republikánska ľudová strana. Neúspech priznal aj samotný prezident.

01.04.2024 13:21
Turkey Local Elections Foto: ,
Stúpenci Republikánskej ľudovej strany (CHP) sa schádzajú na oslavách pred radnicou v tureckom Istanbule v nedeľu 31. marca 2024. Hlavná turecká opozičná strana si v nedeľňajších komunálnych voľbách udržala kontrolu nad kľúčovými mestami a dosiahla obrovské zisky v iných oblastiach, čo podľa predbežných výsledkov spôsobilo veľké rozčarovanie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý si dal za cieľ získať kontrolu nad týmito mestskými oblasťami. (AP Photo/Khalil Hamra)
debata

„Bohužiaľ, nedosiahli sme výsledky, ktoré sme chceli a v ktoré sme dúfali,“ povedal Erdogan svojim prívržencom zhromaždeným pred sídlom jeho Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Ankare. „Výsledky volieb otvorene a sebakriticky zhodnotíme v orgánoch našej strany,“ dodal Erdogan s tým, že rozhodnutie voličov bude rešpektovať.

Turecký prezident a líder Strany spravodlivosti... Foto: SITA/AP, Yavuz Ozden
Turkey Local Elections Turecký prezident a líder Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine Erdoganová na zhromaždení v Ankare 1. apríla 2024 pred sídlom srany. Prezident a predseda AKP priznal, že v komunálnych voľby nedosiahli plánované výsledky. Erdogan nezískal kontrolu nad veľkými mestami, ale naopak jeho strana výrazne oslabila aj v menších mestách po celom Turecku.
, Podľa predbežných výsledkov Erdoganova strana AKP utrpela masívne straty v celej krajine. Naopak opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) získala podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu najviac provincií. Jej kandidáti so značným náskokom obhájili primátorské posty v najľudnatejšom meste Istanbul a hlavnom meste Ankara.

Erdogana najviac bolí prehra doma v Istanbule

Primátorom Istanbulu zostáva Ekrem Imamoglu z CHP, ktorý získal vyše 51 percent hlasov. Jeho vyzývateľovi Muratovi Kurumovi z AKP dalo hlasy 39,7 percenta voličov.

Istanbul, metropola so 16 miliónmi obyvateľov, má v Turecku osobitné postavenie, pretože práve tam sa začal Erdoganov vzostup na rebríčku politickej moci — od marca 1994 do novembra 1998 bol jeho primátorom.

Rovnaká situácia nastala v Ankare, ktorú naďalej povedie kandidát CHP Mansur Yavaš. Získal 60,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho súpera Turguta Altinoka z AKP podporilo len necelých 32 percent voličov. Tieto údaje sa zakladajú na sčítaní vyše 95 percent hlasov.

Na komunálnych voľbách sa zúčastnilo vyše 75 percent oprávnených voličov. Kandidáti CHP získali 37,6 percenta hlasov, kandidáti Ľudovej aliancie, ktorú od roku 2018 tvoria AKP a Strana národného hnutia (MHP), 35,6 percenta.

Voľby primátorov najväčších miest a priemyselných centier boli považované za test popularity 70-ročného Erdogana v čase, keď sa obyvatelia Turecka musia vyrovnať okrem iného s vysokými životnými nákladmi.

Erdoganovi nepomohla ani domáca superstíhačka

Stíhacie lietadlo tureckej výroby prvý let TF KAAN Čítajte viac VIDEO: Turecká superstíhačka Kráľ kráľov má za sebou prvý let

Pozorovatelia pred voľbami opakovane poukazovali na nespravodlivú volebnú kampaň, keď kandidáti podporovaní AKP mali prístup k oveľa štedrejším štátnym zdrojom financovania i zaručený prístup do štátom ovládaných médií.

Vládnucej strane AKP nepomohlo ani „náhodné“ predvolebné načasovanie predstavenie domácej stíhačky 6. generácie s názvom Kaan (Kráľ kráľov). Úspešný prvý verejný let stíhačky domácej produkcie štátne médiá okamžite premenili na propagandu vlády a prezidenta Erdogana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #komunálne voľby #Recep Tayyip Erdogan